photo banner10_zps624f608f.jpg

3 okt. 2012

Okaii lite update kan väl inte skada. 

Som vanligt rusar tiden på med enorm fart. Saker man skrivit in i sin almenacka lååångt framåt i tiden är plötsligt över o förbi. Så känns det hela tiden. Bröllopet tex ... tyckte att det var ett tag tills dess men vips så vart det just det datumet o så swooosch så heter man Samuelsson hehe. Ja det var en fin, trevlig o rolig dag på alla vis. Nu jobbar jag på att fixa nytt körkort, nya rabattkort o liknande dyker upp med nytt efternamn o det är ännu kul att ta in posten o se mitt nya namn hehe.










Likaså resan till Constansa Rumänien .... den var bokad för länge sedan o nu är dom åtta dagarna förbi åxå. Men det var en vecka som var underbart solig o varm. Varm på många vis .... i goda vänners lag. Å så tjejen som vi ömmar lite extra för. Hon o hennes syster som funnits med i våra tankar o med lite hjälp vid behov under några år. Denna gång var det lillsyrran som fick lite extra hjälp. Nya kläder till skolan. Hon är ett fattigt Romskt barn som har jobbiga hemförhållanden. Men som fångats upp o nu kämpar med att hållas kvar i skolan, hon går på Daycare Center o får hjälp med läxläsning, kläder, mat o dusch tex. Där finns så mycket kärlek o omtanke vilket oftast saknas hemma. Storasyster (14 år) har slutat att gå till skolan, hon är hemma o hjälper sin mamma med småsyskon o för att tigga o fixa mat för dagen. Mamman är inte så stabil i sitt psyke o deras far sitter i fängelse för stöld o annat.

Rumänien är ett spännande land. Där finns så mycket att se o uppleva. Fattigdom likväl som rikedom. De är med i EU o det märks på alla motorvägar som byggs men det märks inte på lönerna!! De tjänar så dåligt o många välutbildade o andra flyr landet för att hitta jobb på andra ställen. Det är inte ovanligt att föräldrar låter sina barn bo hos mor eller farföräldrar medans de själva jobbar utomlands. Men det är ett land med stor gästfrihet o värme. Så olikt Sverige på många sätt, här är allt så välordnat o strukturerat men där är det enklare men ibland rörigare. Tex hur dom parkerar .... ena halvan på gatan o resten över hela trottoaren. Men det funkar oftast på nåt sätt. Trottoarerna är dåliga, fulla med hål, trasiga ... inte lätt o ta sig fram med barnvagn, rullstol (hm ser man aldrig där) eller ens på kvällen när inte alla gatlyktor funkar. Det är gott om hundar o katter på gatorna. En del ser rent ynkliga ut, en del har skabb, löss o andra problem men faktum så ser de flesta rätt bra ut. Folk matar gärna djuren, många har ett hem men lever fritt ute, men hualigen så många som ständigt bor på gatan. Djurvän som man är så måste jag ju klappa o prata med typ alla jag möter hehe.

 

Djurparken var heller inte så trevlig på alla ställen vi gick förbi. Förvisso bygger de nya hagar o hus så det kanske blir bättre. Men något Kålmården var det inte. Troligen hade de viltfångat ekorrar o satt i ett stort hägn vilket märktes på att de kämpade med att vilja komma ut. Usch då sved det i mitt hjärta. Likaså Mårdhundarna som låg i ett litet litet trähus o det lilla hägnet bestod av betonggolv. Piggsvinet hade det likadant. Men som sagt kanske de får nya hägn snart. Hoppas det. Övriga djur såg välmående ut men kunde haft det bättre. Standarden är nog Inte samma över hela EU precis nä.


Rumänien ger en i alla fall många många intryck. Gillar det landet! Men det har en bit kvar innan många saker blir bättre. Skulle kunna skriva så mycket om detta land men strax måste jag ner till stan o hämta mannen .... mannen!! Tänka sig ... nu kan jag säga mannen på riktigt hehe.


Han är på Frälsis o gör soppa, serverar till folk av olika slag. Jag hade tänkt o vara med men är trött idag. Har inte riktigt hämtat mig efter resan. Tar några dagar att komma igen för mig. Men soppan är ju återkommande varje vecka så .... får se om jag trivs o vill vara där framöver. Har gjort mina besök o det är onekligen trevligt.

Nähäpp nu måste jag sätta fart här o dra iväg till Frälsis o testa soppan.

Kramelikraaaam / Miafia    =0)